Bulut Bilişim İş Yağdıracak!

Yazdır PDF

Bulut Bilişim İş Yağdıracak!Son dönemde yaptığımız sohbetlerde en çok bulut bilişimin sektörümüze getireceği değişimleri konuşur olduk. Birçok BT çalışanı ise şimdiden bulut bilişim nedeniyle işini kaybedeceği korkusuna kapılmaya başladı. Ama yapılan araştırmalar bu korkuların tümüyle yersiz olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü bulut bilişim sanılanın tam aksine BT çalışanları için yepyeni iş olanakları sunacak.

IDC’nin yayınladığı son araştırmaya göre 2015 yılına kadar bulut bilişim sayesinde istihdam alanında 14 milyon yeni iş pozisyonu yaratılacak. Bulut bilişim sayesinde en fazla yeni iş pozisyonunun ortaya çıkacağı sektörlerin başında iletişim ve medya gösteriliyor. Bulut sayesinde söz konusu sektörlerde 2.4 milyon yeni iş olanağı ortaya çıkacak. Bunu 1.4 milyon yeni iş olanağı ile bankacılık sektörü izliyor. Sigortacılık alanında ise bulut bilişim sayesinde ortaya çıkacak yeni iş olanaklarının ikiye katlanması bekleniyor. Perakende sektöründe ise 2015 yılına kadar yüzde 81 oranında iş artışı bekleniyor. IDC’nin araştırmasına göre 2015 yılında bulut bilişimden elde edilen yıllık gelir miktarı ise 1.1 trilyon dolara ulaşacak.

Bulut Bilişim İş Yağdıracak!

Şirketler için maliyetleri aşağıya çeken, inovasyonu artıran ve dönüştürücü bir etkiye sahip olan bulut, farklı yeteneklere ve becerilere sahip bilişim çalışanlarının ortaya çıkmasını sağlayacak. Ayrıca operasyonel alandaki iş yükleri hafifleyen BT yöneticileri artık şirketleri için daha kritik projelere zaman ayırabilecek. Nitekim geçen hafta CEBiT Fuarı’nda yaptığı açılış konuşmasının ertesi günü Türkiye’yi ziyaret eden COO’muz Kevin Turner da ülkemizin bilişim alanında önde gelen yöneticilerine yönelik gerçekleştirdiği sunumunda CIO’ların görev tanımının tümüyle değiştiğine dikkat çekmişti. Turner, bulut bilişim sayesinde CIO’ların kurumların en etkili yöneticileri haline geleceğini ve inovasyon liderlerine dönüşeceğini belirtmişti.

Bulut bilişim aynı zamanda küresel rekabetin de yeniden şekillenmesinin önünü açıyor. Çünkü bu sayede gelişmekte olan piyasalar ve küçük işletmeler gelişmiş ülkeler ve büyük kuruluşların yararlandıkları teknolojilere aynı erişim imkânına kavuşuyor. Bu da tüm kıtalarda ve her boyuttaki işletme için yeni istihdam kapılarının açılmasını sağlıyor. Bulut bilişim sayesinde en büyük iş olanağı artışının ise gelişen piyasalarda yaşanması bekleniyor. Yine IDC’nin yaptığı araştırmaya göre sadece Çin ve Hindistan’da bulut sayesinde 2011 ve 2015 yılları arasında 6.8 milyon yeni istihdam olanağı sağlanacak. Araştırmada en çok iş olanağına kavuşacak olan ülkeler arasında Endonezya ve Brezilya’da oldukça dikkat çekiyor.

IDC’nin bu araştırmasında maalesef Türkiye ile ilgili bir öngörü bulunmuyor. Ancak ülkemizde de kurumlarımız yavaş yavaş bulut bilişimin getirdiği avantajları kullanmaya başladılar. Özellikle bankacılık sektörü birçok alanda olduğu gibi bulut konusunda da ipi göğüsleyen sektörlerin başında yer alıyor. Bulut çözümlerini başarılı biçimde kullanarak yurtdışında birçok bankaya da örnek olan Denizbank bu alanda birçok ilke de imza atmanın gururunu yaşıyor. DenizBank Bilgi Teknolojileri ve Destek Operasyonları Grubu Genel Müdür Yardımcısı Dilek Duman’ın bu konudaki sözleri bulut bilişimin bankaya ne gibi avantajlar sunduğunu açıkça ortaya koyuyor. Duman, “Microsoft teknolojilerini kullanarak kurduğumuz özel bulut altyapısı sayesinde çalışanlarımızın harcadığı mesai süresinde yüzde 20 oranında tasarruf sağladık. Bu özellikle bilgi teknolojileri alanında çalışanlarımızın zamanlarını daha etkin biçimde kullanabilmelerine imkan tanıdı” diyor.

Özetle bulut, deyim yerindeyse tüm sektörlere yeni iş yağdıracak. Umarım bu yağmurdan Türkiye olarak bizler de en verimli payı alır ve bugüne kadar çorak kalmış olan iş alanlarını yeşillendirmeyi başarırız.

Daha Fazla :

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile